Haberler

Avrupa’da Ki Dizel Yasakları Türkiye’ ye De Etki Edecek

Avrupa’da Ki Dizel Yasakları Türkiye’ ye De Etki Edecek
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 24 01 2020

Avrupa’da Ki Dizel Yasakları Türkiye’ ye De Etki Edecek

 

Milano’ dan sonra Barcelona ve Madrid kentlerinde uygulamaya geçilen dizel araç yasakları hızlı bir şekilde diğer Avrupa ülkelerine de atlamaktadır. Hollanda, Fransa ve Norveç’ te de uygulanması beklenen dizel yasağının Türkiye’ ye de etki edeceğini belirten BRC’ nin Türkiye CEO’ su Kadir Örücü, ‘ Dizel motorlu araçlar benzinli araçlara nazaran 10 kat daha zararlı gaz salınımına neden oluyor. 2030 yılından itibaren dizel araçlar kademeli bir şekilde üretimden kaldırılacak,’ şeklinde açıklama yaptı.

Almanya’ da başlatılan dizel araç yasağı artık tüm Avrupa ülkelerine hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İlk olarak 2018 yılında Almanya’ nın Köln şehrinde başlayan dizel yasağı, Stuttgart, Hamburg, Bonn ve Essen’ den sonra İtalya’ nın önemli tarihi kenti Milano’ da uygulanmaya başlandı. İtalya ve Almanya’ da dizel araç satışlarının yavaşlayarak dizel araç sahiplerinin de ikinci el araç satışında büyük oranda maddi kayıplar yaşadığı görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ nün yapmış olduğu laboratuvar testlerine göre dizel yakıtın çevreye 10 kat daha fazla zarar verdiği kanıtlanmıştır. Dizel yakıtlar yandığı sırada ortaya salınan katı parçacıklardan dolayı hem havanın kirlenmesine sebep oluyor hem de tarihi yapıların zarar görmesine neden oluyor.

Milano’ dan sonra 2020 yılına dizel yasağıyla giren Barcelona ve Madrid’ den sonra Hollanda, Norveç ve Fransa’ da uygulamaya geçilmesi beklenen yasağın Türkiye’ ye de etki etmesi beklenmektedir.

İstanbul’da da dizel yasağı uygulaması olacak!

 

BRC’ nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, ‘ İnsan sağlığı ve hava kirliliği noktasında en önemli kirleticiler Nox olarak adlandırılan azot oksitler ve PM olarak adlandırılan katı parçacıklardır. Avrupa Birliği ülkelerinde PM kaynaklı sağlık harcamaları ton başına 75 bin euro olarak hesaplanırken Nox kaynaklı sağlık harcamaları 12 bin euro olduğu açıklanmıştır. Almanya’ da Münster Mahkemesi tarafından Köln’ de başlatılan dizel yasağı İtalya ve İspanya’da da uygulanmaya başlandı. Yıl bitmeden Hollanda, Norveç ve Fransa’da da uygulaması beklenen dizel yasağını tarihiyle önemli bir yere sahip İstanbul’da da görebilmemiz mümkündür. Kent merkezinin ve şehir trafiğinin oldukça yoğun olduğu bir yerde PM değerlerinin ne kadar yüksek olduğu sıkışık trafikten anlaşılabilmektedir.’ şeklinde konuştu. Bütün dünyada üretiminin yavaşlatıldığı dizel araçların 2030 yılından sonra artık tamamıyla üretimden kaldırılması beklenmektedir.

Tasarruf Zamanı
Aşağıdaki kutucuğa 100 km'de tükettiğiniz benzini litre cinsinden girip, BRC ile ne kadar tasarruf yapacağınızı görün ...
Benzin Gideri : 412 TL / 100 km LPG Gideri : 192 TL / 100 km Kazancınız : 219 TL / 100 km
Haber Arşivi
BRC Türkiye ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak için
Whatsapp