Haberler

LPG Yakıt Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?

LPG Yakıt Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 13 09 2023

 

Benzin fiyatlarının pahalılığı sebebiyle her geçen gün daha fazla tercih edilen LPG yakıt sistemleri kullanıcılarına ortalama % 50 tasarruf sağlamaktadır. Bunun yanında sürekli olarak gelişen motor sistemlerine de ayak uyduran LPG yakıt sistemlerinin markalara göre farklı özelliklerde çeşitleri bulunsa da temel olarak 4 farklı türü bulunmaktadır.

 

Çok Noktadan Enjeksiyonlu LPG Sistemleri

 

Bu otogaz sistemleri mikserli olan sistemlerden farklı olarak mikser bulundurmazlar. Mikser yerine gaz enjektörü yer almaktadır. Bu sebeple de emme manifoldları üzerinde uygun noktalardan gaz giriş delikleri açılır ve gaz ayrı ayrı olarak silindirlere ve buna bağlı emme subaplarına gönderilir.

 

Çok noktadan Enjeksiyonlu LPG sistemleri sahip olduğu teknik özelliği sebebiyle sürekli olarak silindirlere gaz halindeki LPG’yi püskürtürler. Motorun çalışması için gerekli olan hava ve yakıt karışımının sağlanması için ise elektronik ölçüm özelliğine sahip olan bir cihaz kullanılır.

 

Çok noktadan enjeksiyonlu LPG sistemlerinin en önemli özelliği püskürtmeyi sürekli olarak sağlamasıdır. Bu sebeple de sıralı otogaz sistemlerinden farklıdır.

 

Çok Noktadan Sıralı Lpg Sistemleri

 

Çok noktalı sıralı LPG sistemlerde, her bir silindir için ayrı ayrı gaz halindeki LPG püskürtülmektedir. Bu püskürtme işlemi ise motorun çalışma prensibine bağlı olarak sıralı olarak kesik kesik gerçekleşmektedir. Püskürtmenin süresi ve ne zaman gerçekleşeceği ve miktarı ise motorun beyninden bağımsız olarak belirlenir.

 

Sıvı LPG Yakıt Sistemi

 

Otogaz sistemleri içerisinde en yeni sistem olan sıvı LPG yakıt sistemi aynı zamanda en son teknolojik özelliklere de sahip olmaktadır. Sıvı LPG yakıt sistemlerini sıralı ve çok noktadan enjeksiyonlu sistemlerden ayıran en büyük özelliği ise LPG enjektörlerinin bulunmamasıdır. Bu sebeple de sıvı LPG yakıt sistemi motorda hali hazırda var olan benzin enjektörlerini kullanmaktadır. Bu sebeple de kullanılan yakıt sıvı haldeki LPG olmaktadır. Çünkü motorlarda bulunan mevcut enjektörler sıvı benzin yakıtını püskürtmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Sıvı LPG yakıt sistemlerinin bu özelliğinden dolayı da emme manifoldunun delinmesine gerek kalmaz ve motor işlem görmemiş olur.

 

Direkt enjeksiyonlu (DI) LPG Yakıt Sistemi (BRC Maestro)

 

Direkt enjeksiyonlu benzinli motora sahip araçların LPG dönüşümünde kullanılır. Sıralı sistemlerde olduğu gibi LPG, gaz fazında motora gönderilir. Sistem; motorun yapısı gereği çok az miktarda benzin de kullanmaktadır. Hem tüketim, tasarruf değerleri hem de performans olarak Direkt enjeksiyonlu benzinli motora sahip araçların LPG dönüşümünde öncüdür.

 

Tasarruf Zamanı
Aşağıdaki kutucuğa 100 km'de tükettiğiniz benzini litre cinsinden girip, BRC ile ne kadar tasarruf yapacağınızı görün ...
Benzin Gideri : 436 TL / 100 km LPG Gideri : 225 TL / 100 km Kazancınız : 211 TL / 100 km
Haber Arşivi
BRC Türkiye ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak için
Whatsapp