Haberler

Araca LPG Taktırmak ve Tüp Beyni ile İlgili Merak Edilenler

Araca LPG Taktırmak ve Tüp Beyni ile İlgili Merak Edilenler
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 15 11 2022

 

Diğer fosil yakıt türlerine göre daha uygun fiyata sahip olan LPG son dönemlerde araçlarını sıklıkla kullanan kişiler için en iyi seçeneklerden birisi olmaktadır. Eğer sizler de bütçenizi desteklemek için tüp taktırma işlemini düşünüyorsanız o zaman aklınızdaki tüm sorular için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.


Neden LPG?

Halk arasında tüp gaz olarak bilinen LPG hem petrol çıkarılması sırasında hem de petrolün işlenmesi sırasında elde edilmektedir. LPG fiyatlarının benzin ve mazota göre daha uygun olması da kullanıcılarının ciddi oranda kâr etmelerini sağlamaktadır.

Bunun yanında lpg dönüşüm sistemlerindeki teknolojik ilerlemeler de daha fazla kişinin araçlarında LPG tercih etmesini sağlıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte LPG sistemleri daha verimli bir halde çalışarak kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor.

Araç emisyonları, iklim değişikliğini etkileyen etkenlerden biri olarak kabul edilmektedir, ancak LPG, doğasında bulunan çevresel faydaları nedeniyle geniş çapta tanınmaktadır. Otogaz, benzinli bir araca kıyasla CO2 emisyonlarında anında %15'e varan bir azalma sağlarken, dizel motorun LPG yakıtlı eşdeğeri ile değiştirilmesiyle zararlı partiküllerin %80'e kadarı ortadan kaldırılır. Bir LPG deposunun doldurulması tamamen sızdırmaz bir işlemdir, bu nedenle yakıt ikmali sırasında çevreye de fayda sağlar.


Araçlara Tüp Nasıl Takılır?

Tüp taktırma işleminde aracın herhangi bir aksamına zarar verme söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple de kablolar kesilmeden soketler aracılığı ile montaj işlemi gerçekleşir.

LPG kiti içerisinde yer alan BRC tüp beyni ise aracınızın benzin ile çalışma değerlerini hafızasına kaydederek, lpg kullanımında bu verilerden yararlanır. Bu özelliği sayesinde de lpg kullanımı ile benzin kullanımı arasında fark bulunmaz.

LPG kitinin montaj işlemi gerçekleştikten sonra ise kalibrasyon işlemleri yapılır. Bu işlem sayesinde kit ile birlikte takılan BRC tüp beyni LPG enjektörlerine aracın orijinalindeki özelliklerde sinyal göndererek LPG tüketimini ayarlar.

Aracınıza tüp taktırmayı düşünüyor iseniz o zaman alanında uzman bir ekiple çalışmanız gerekmektedir. Bu sayede amacınıza uygun verimlilik elde ederken aracınızda herhangi bir güvenlik sorunu söz konusu olmayacaktır.


Tüp Taktırma Hizmeti

LPG kullanımının ülkemizde hızlı bir şekilde artması çeşitli alternatifleri ortaya çıkarmıştır. Ancak aracınızda tüp taktırma işlemini ciddiye almalı ve servisini seçerken titiz davranmalısınız. Aksi halde piyasada ki en iyi LPG dönüşüm kitini dahi tercih etseniz uygulama başarısız olacağı için hem aracınızdan istediğiniz verimi alamazsınız hem de güvenlik sorunları ortaya çıkabilir.

Tüp taktırma hizmeti seçerken üzerinde durmanız gereken ene önemli konu ise hizmet sağlayıcınızda görev alan kişilerinin LPG dönüşümü üzerine olan uzmanlıklarıdır. Bunu anlamak için sahip oldukları sertifikalardan yardım alabilir veya birebir görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında sizden talep edilen tüp taktırma işlemi ücreti de sizlere fikir sağlayacaktır.


Tüp Beyni Nedir?

LPG sistemlerinin her geçen gün daha fazla gelişmesini sağlayan ana parça halk arasında tüp beyni olarak bilinen ECU olmaktadır. Yaklaşık olarak araba teyplerinin yarı büyüklüğüne sahip olan bu üniteler aracınızın motor bölümüne monte edilmektedir. BRC tüp beyni içerisinde mikroişlemciler yer almaktadır. Özel bir yazılıma da sahip olan bu işlemciler motorunuzun ihtiyacı olan yakıt miktarını ayarlayarak LPG’nin tam zamanında ve gerektiği kadar motora aktarılmasını sağlar.

BRC tüp beyni sayesinde sistem üzerinden gelen sinyaller işlenerek aracın yakıt sarfiyatının değişken hava ve trafik koşullarına uygun olarak yakıt ayarlaması sağlanır. Tüm bu işlemleri saniyenin 1/1000’lik zamanında yapan BRC tüp beyni sahip olduğu özelliklere bakımından öne çıkmaktadır. Bu özellikler ise şunlardır;

● Hızlanmada yakıt zenginleştirme ayarı,
● Otomatik kalibrasyon,
● Extra enjeksiyon ayarı,
● Grup enjeksiyonlu araçlarda know how,
● Enjeksiyon karışım ayarı,


Araca LPG Taktırma Konusu

Aracına tüp taktırma kararı verecek olanların üzerinde durdukları ilk soru bu olmaktadır. LPG kullanımının %20 daha yüksek sıcaklık gerektirmesi ise zararlı olduğunu düşünenlerin en büyük kozudur. Ancak bu sıcaklık artışını motoru etkilediği üzerine herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Motorun kullanımın ömrünü belirleyen asıl etmen aracın nasıl kullanıldığı ve bakımlarının zamanında ve olması gerektiği gibi yapılıp yapılmadığıdır. LPG kullanımının birçok avantajı vardır. Maliyetlerin düşmesinin yanı sıra araç motoru içinde faydalıdır. LPG, daha temiz yanan bir yakıt olduğundan ve motor bileşenlerinin daha az aşınmasına neden olacağından, motorunuz için benzin veya dizelden tartışmasız daha iyidir. LPG muhtemelen motorunuza zarar vermek yerine ömrünü uzatacak ve bakım faturalarını azaltacaktır.

LPG Kullanımı Yaygınlaşıyor

Birçok aracın yakıt türü olarak benzin yakıt ve günümüzde elektrik kullanılmakla birlikte fabrika çıkışı LPG’li olan araç modelleri e bulunmaktadır. Bu sebeple de LPG kullanımının araç üzerine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Araçta LPG Deposunun Bulunması

LPG genellikle patlayıcı bir gaz olarak bilinmesine rağmen söz konusu araç deposu olduğunda birbirinden farklı önlemler alınmaktadır. Hatta TRT’de yapılan bir belgeselde dolu olan bir LPG deposunun patlatılması için üzerine roket atılmış ancak yine de patlamamıştır. LPG tankın içerisinde sıvı haldedir ve depolarda bulunan güvenlik önlemleri standart olarak bulunmaktadır.
Tüp Taktırma Maliyetli mi?

Piyasada birbirinden farklı markalarda LPG kitleri bulunmaktadır. Bu sebeple de tüp taktırma maliyetleri farklılık göstermektedir. Bunun yanında araçların motorlarının farklı özelliklerde olmaları ve farklı gereksinimleri bulunması sebebiyle de ücretler stabil olmamaktadır. Bunun yanında verilen hizmetin kalitesi de fiyat üzerinde etkili olacaktır.

Tüp taktırma maliyetlerinin yanı sıra aracın yeniden araç muayenesine götürülmesi, egzos emisyon ölçümlerinin yapılması ve ruhsata işlenmesi de ayrıca maliyet oluşturmaktadır.

LPG Kuru Yakıt Olduğu için Yağlama Yapar mı?

Hem LPG’nin hem de benzinin motorda çalışma prensibi aynı olmaktadır. Bu sebeple de her iki yakıtta pistonlara gaz halinde püskürtülür ve anında yakılarak yok edilir. Motorun yağlanması için ise motor yağı kullanılmaktadır.


LPG Motor Sıcaklığını Yükseltir mi?

Sadece LPG kullanımında değil benzin kullanımında da araçlara fazla yüklendiğinde silindirler içerisinde ısı yükselecektir. Eğer bu konuda hassasiyetiniz bulunuyorsa o zaman aracınızı kullanırken gaza fazla yüklenmemeyi tercih etmelisiniz.


Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir?

Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca trafik sigortasına ve varsa kaskoya da değişikliğin bildirilmesi gerekir.

LPG ECU Arıza Sebepleri Nelerdir?

BRC tüp beyni arıza sebeplerinin başında motorun bilinçsiz bir şekilde yıkanması sebebiyle oluşmaktadır. Bunun yanında yağmurlu havalarda yollarda oluşan yoğun su birikintileri de tüp beynine su kaçmasına neden olmaktadır. Her ne kadar BRC tüp beyni su geçirmez kauçuk ve silikon ile desteklense de soketlerden su kaçabilmektedir. Bunun yanında motorun normalden fazla ısınmasından dolayı kabloların zarar görmesi ya da araca takviye yapılması gibi durumlarda da BRC tüp beyni arızalar meydana gelmektedir.

 

Tasarruf Zamanı
Aşağıdaki kutucuğa 100 km'de tükettiğiniz benzini litre cinsinden girip, BRC ile ne kadar tasarruf yapacağınızı görün ...
Benzin Gideri : 436 TL / 100 km LPG Gideri : 225 TL / 100 km Kazancınız : 211 TL / 100 km
Haber Arşivi
BRC Türkiye ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak için
Whatsapp