Haberler

LPG Beyni Arızası Nasıl Anlaşılır?

LPG Beyni Arızası Nasıl Anlaşılır?
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 13 09 2023

Regülatör halk arasında LPG beyni olarak adlandırılmaktadır. Sıralı sistemlerde ise regülatörün yerini ECU alır. LPG beyninin görevi ise LPG tankından sıvı olarak gelen LPG’nin motor suyundan elde edilen sıcaklık ile buharlaşmasını sağlamaktır. Daha sonrasında da buhar haline gelen LPG diyafram aracılığı ile karbüratöre ya da raile ve gaz enjektörlerine iletilmektedir.

 

LPG Beyni Arızasının Sebepleri

 

LPG’nin sıvı halden gaz hale dönüştürülmesi görevini üstlenen regülatör sadece sıvı ve gaz halindeki materyallere göre dizayn edilmiştir. Ancak tankın içerisinden metal parçaları ya da katı maddeler filtrelerden sızarak regülatöre ulaşabilmektedir. Filtrelerden sızan bu katı maddeler de zaman içerisinde tortu oluşturmaya başlar. Oluşan bu tortular da özellikle diyaframın etrafını sarar. Ayrıca tortu oluşumu LPG beyninin içerisinde yer alan diğer parçalarında etkisiz bir hale gelmesine neden olur.

 

LPG Beyninin Arızalanması Durumunda Ortaya Çıkan Sorunlar

 

LPG beyninin arıza yapması durumunda öncelikle buharlaşma ve gönderilen gazda kalitesizleşme söz konusu olacaktır. Bu durumda olan yakıt sebebiyle de araç sarf etmesi gerekenden daha fazla yakıt sarf edecektir.

 

Gazın gerekli kriterlerde olmaması sebebiyle ateşlemelerde de problemler yaşanmaya başlayacaktır. Bu durumda aracın çalışmasını zorlaştırır. Ayrıca aracın rölanti devrinde iniş-çıkışlar gözlenir ve aracın rölantide stabil kalması zorlaşarak stop etmeler gözlemlenebilir.

 

Regülatör olan araçlarda LPG beyninin donması söz konusu olabilmektedir. Çünkü diyafram etrafında biriken tortular diyaframın yırtılmasına yol açar ve ortaya çıkan LPG beynin donmasına neden olur. Çünkü sıvı LPG’nin sıcaklığı -40 derecedir.

 

LPG beynindeki arızanın kısa süre içerisinde giderilmesi gerekir. Aksi halde araçta daha büyük problemlerin ortaya çıkması muhtemeldir. Diğer bir yandan LPG beyninde arıza oluşması durumunda aracın performansında önemli ölçüde düşme gözlemlenir. Bu sebeple de beklenmeyen anlarda aracın trafikte aniden stop etmesi ya da çalışmaması gibi durumlar gözlemlenebilir.

 

 

LPG Beyni arızasının Belirtileri

 

LPG beyni arızalarının ilk belirtisi aracın ilk kez çalıştırılması sırasında sorunlar yaşamasıdır. Bazı araçlar ilk kez marşa basıldığında çalışsa da hemen ardından stop eder ve yeniden çalıştırılması denendiğinde marş basmaz. Bu durum karbüratörde aşırı gaz birikmesi sebebiyle oluşmaktadır.

 

LPG beyni arızasının bir diğer belirtisi ise aracın içerisinde ya da motor bölümde aşırı gaz kokusunun hissedilmesidir. Koku özellikle radyatör kapağının açılması ile artar. Bu durumun sebebi ise diyaframın yırtılarak LPG’nin suya karışmasından kaynaklanmaktadır.

 

LPG beyin arızası aynı zamanda regülatör üzerinde yer alan valfin bozulmasına da sebep olabilmektedir. Bu valfin görevi gereksiz yakıt gönderimini durdurmasıdır. Bu durumun belirtisi ise sıcak aracın stop edildikten sonra yeniden çalıştırılmasında problem yaşanması ile kendisini göstermektedir. Çünkü arızalı valf sürekli olarak motora LPG göndermeye devam etmektedir. Bu sebeple de motor içerisinde aşırı yakıt birikimi olur ve bu da aracın boğulmasına neden olur.

 

Karbüratörlü Araçlarda LPG Beyni Arızasının Belirtileri

 

Karbüratörlü araçlarda LPG beyni arızasının en önemli belirtisi özellikle kış aylarında arabanın ilk çalıştırılması esnasında problemlerin yaşanmasıdır. Ancak bu durum tek başına LPG beyni arızasına işaret etmez. Bu sebeple de diğer belirtilerin de incelenmesi gerekir. Karbüratörlü araçlarda görülen diğer belirtiler ise şunlardır.

 

  • Beynin dirseklerinden ya da diyaframdan su kaçırması
  • Sabahları geç çalışması
  • Araç rölantideyken düzensizliklerin olması
  • Beyinden sürekli gaz kaçağı
  • Sabahları LPG beyninin donması
  • Motor suyuna gaz karışması

 

Bu belirtiler içerisinde biri ya da birkaçı söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden kontrollerinin yaptırılması gereklidir.

 

 

Tasarruf Zamanı
Aşağıdaki kutucuğa 100 km'de tükettiğiniz benzini litre cinsinden girip, BRC ile ne kadar tasarruf yapacağınızı görün ...
Benzin Gideri : 436 TL / 100 km LPG Gideri : 225 TL / 100 km Kazancınız : 211 TL / 100 km
Haber Arşivi
BRC Türkiye ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak için
Whatsapp