Haberler

9. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİNDE LPG KONUŞULDU

9. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİNDE LPG KONUŞULDU
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 27 12 2018

“LPG’yi kırsal kesime götürememek ciddi problemlerimizden biri”

TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel, “Dünya LPG pazar gelişimi; 2017’de 300 milyon ton, 2018’de 311 milyona 2028’de 558 milyon tona ulaşması bekleniyor. Otogaz pazarı; dünyada 26 milyon civarında otogazla çalışan araç var. Türkiye’de araçların yüzde 17’si, bineklerin yüzde 40’ı LPG ile çalışıyor. LPG dünyada çevreci özelliğiyle öne çıkıyor. LPG çevre politikalarının önemli unsuru olarak öne çıksın istiyoruz. LPG’yi kırsal kesime götürememek ciddi problemlerimizden biri. Kırsal kesime teşvikli LPG getirilmesi konusunda mesafe kat etmemiz gerekiyor. Uygun araçların uygun kapalı otoparklara kabul edilmesini istiyoruz. İnsanlar araçlarını saklayarak park ediyorlar. Bu sektörün büyük bir problemi. Bunu denetleyerek yasal hale getirmeliyiz” dedi.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, “Türkiye LPG pazarı dünyanın 15. büyük LPG pazarı, Avrupa’nın 2. büyük LPG pazarı, Dünyanın 2., Avrupa’nın 1. büyük otogaz pazarı. Türkiye için LPG’nin önemi; taşımacılıkta şehir içi hava kirliliğine önemli katkılar sağlıyor. 5307 sayılı LPG piyasası kanunu dünyada eşi benzeri olmayan bir kanundur. Bu kanun dünyada da örnek alınmaktadır. Öneriler; dar gelirli ailelere LPG yardımı, LPG sektörünün sorunları ve çözüm beklentileri; Tüp izlenebilirliği karekod uygulamasına kademeli olarak geçisin sağlanması ve uygulamanın uzun döneme yayılması, Takas süreçlerinin uzaması, Tali bayilik süreçlerinin düzenlemesi, 10 gün zorunlu stok düzenlemesi 2019 sonuna kadar uzatılması. LPG dolum tesislerinin sanayi sicil belgesi; son yapılan sanayi düzenlemesinde belgeleri kaybetmeye başladık. Sanayi tesisi olmak bizler için önemli. Çeşitli avantajları var. Bu destekleri kaybetmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

PETDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Taşkıran, “Enerji kaynakları ve enerji tüketimi artmaya devam ediyor. Otogaz lisansları ile tüplü Dökme lisansların ayrılması sektör verimliliğini artırırken kamunun yükünü azaltacak önemli bir husustur. Yeni ortamlara adapte olmaktan ziyade daha etkin bir şekilde faaliyete ve rekabete özen göstermeliyiz” diye konuştu.

ADER Başkan Yardımcısı Cemil Direkci, “Elektrikli otomobiller; eğer ki elektrikli elde etmek için ithal edecekseniz, kendi kaynağınızdan elde etmiyorsanız bunu yaygınlaştırmak ne kadar doğru? Söylenildiği kadar ucuz olacak mı? Bu konuları tartışmak lazım” dedi.

Haber Arşivi
BRC Türkiye ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak için
Whatsapp